Mereu conectaţi la tablete şi telefoane, copiii şi adolescenţii de astăzi abia dacă mai prind câteva ore de somn pe noapte, comportament care vine „la pachet“ cu multe probleme de sănătate şi cu rezultate şcolare slabe. Dependenţa de noile tehnologii este mai puternică decât oricând, iar fetele sunt mai vulnerabile, spun psihologii.
Generaţia de copii şi de adolescenţi de astăzi doarme cele mai puţine ore pe noapte, iar motivul este că nu se pot desprinde de telefoane şi tablete. „Copiii-bufniţă“, cum a fost numiţi de psihologi tinerii conectaţi la tehnologii până târziu în noapte, prind, în medie, şapte ore şi jumătate de somn, în condiţiile în care la vârsta lor au nevoie de opt-zece ore de somn pe noapte, atenţionează specialiştii.
Noile tehnologii au dat peste cap mai mult decât oricând programul de somn al tinerilor. Ei au acces acum la reţele de socializare şi la jocuri la orice oră din zi şi din noapte. În România, 8 din 10 copii au cont pe o reţea de socializare, deşi accesul le este, teoretic interzis, potrivit unui studiu. Mai mult, copiii din ţara noastră se numără printre cei care primesc cel mai devreme un telefon mobil: media de vârstă este de 9 ani, arată statisticile. În 2014, 26% din copiii români deţineau un smartphone, iar 10% aveau o tabletă.
Lucrurile nu sunt cu mult diferite nici în rândul adolescenţilor. Ei au chiar mai multe gadgeturi decât angajaţii sau antreprenorii, arăta un studiu realizat de Mercury Research la sfârşitul anului 2013.
În ultimul timp, copiii care au un program dezordonat din cauza folosirii tabletei sau telefonului sunt din ce în ce mai numeroşi. De asemenea, vârsta la care copilul începe să nu mai respecte un orar prestabilit, să încalce orele de somn şi disciplina orelor de studiu şi joacă începe să scadă alarmant. Keren Rosner, psiholog din Bucureşti
Citeste continuarea articolului: adevarul.ro
FOTO: student.societyforscience.org
Leave a Comment